Wat gebeurt er bij een kleine beurt aan een bedrijfsauto?
Wanneer u een bedrijfsauto hebt weet u als de beste dat deze volgens bepaalde regels onderhouden moet worden. Twee onderhoudsbeurten zijn belangrijk: de kleine en de grote beurt. Maar hoe vaak moet een kleine beurt worden uitgevoerd? En welke onderdelen worden tijdens de kleine beurt gecontroleerd? En wat zijn de kosten van een kleine beurt voor de bedrijfsauto eigenlijk? Daar gaan we in dit blogartikel dieper op in. Lees verder!
Wat is het verschil tussen de kleine en grote beurt?
Het verschil tussen een kleine en grote beurt ligt voornamelijk in de omvang van de inspectie en onderhoudswerkzaamheden. De kleine beurt bestaat uit essentiële controles en basisonderhoud, de grote beurt van de bedrijfsauto is een uitgebreidere inspectie van een breder scala aan onderdelen, inclusief vervanging van filters en vloeistoffen. Hierdoor biedt de grote beurt een grondiger onderhoudsniveau, maar tegen een hogere kostprijs. Beide beurten spelen echter een onmisbare rol in het behoud van de prestaties en betrouwbaarheid van de bedrijfsauto.
Waarom is de kleine beurt belangrijk?
De kleine beurt is geen optionele luxe, maar een noodzakelijk onderdeel van het onderhoudsschema van een bedrijfsauto. Hoewel het verleidelijk kan zijn om de kleine beurt over te slaan wanneer er geen directe problemen zijn, brengt dit risico’s met zich mee. Tijdens de kleine beurt worden namelijk cruciale onderdelen gecontroleerd en gesmeerd, waardoor versleten componenten snel worden opgemerkt en vervangen voordat ergere schade ontstaat. Bovendien is regelmatig onderhoud aan de bedrijfswagen essentieel om aanspraak te kunnen maken op garantie om de veiligheid van u en uw medewerkers te waarborgen.
Wat wordt er gecontroleerd tijdens de kleine beurt?
Bij een kleine beurt wordt de bedrijfsauto grondig geïnspecteerd op verschillende belangrijke punten. Denk hierbij aan de banden, accu, verlichting, remmen, schokdempers, koelvloeistof, ruiten en ruitenwissers, mogelijke lekkages, uitlaat, interieurfilter, katalysator, multiriemen en distributieriem. Daarnaast wordt indien nodig motorolie, oliefilter, luchtfilter en remvloeistof/ruitenwisservloeistof vervangen.
Wanneer is een kleine beurt van de bedrijfsauto nodig?
Het is belangrijk om te weten wanneer de bedrijfsauto toe is aan een kleine beurt. Over het algemeen wordt geadviseerd om deze beurt te laten uitvoeren na elke 15.000 gereden kilometers of minstens één keer per jaar. Moderne voertuigen geven vaak zelf een seintje wanneer onderhoud nodig is, via lampjes op het dashboard.
Handige checklist voor de kleine beurt
Wanneer uw bedrijfsauto naar de garage moet voor een kleine beurt, wilt u natuurlijk niets liever dan dat de kosten meevallen. Om die reden kan het verstandig zijn om vooraf een aantal onderdelen van de auto te controleren, zodat u eventuele problemen vroegtijdig opspoort en zelf kan oplossen. Wanneer u deze kleine problemen zelf oplost voorkomt u onnodige kosten die voortkomen uit de kleine beurt van uw bedrijfsauto.
Hiervoor kunt u gebruik maken van de volgende checklist:
- Banden
- Accu
- Verlichting
- Remmen
- Schokdempers
- Koelvloeistof
- Ruiten en ruitenwissers
- Mogelijke lekkages
- Uitlaat
- Interieurfilter
- Katalysator
- Distributieriem
- Multiriemen
- Eventuele vervanging van motorolie, oliefilter, luchtfilter en remvloeistof/ruitenwisservloeistof
Wat kost een kleine beurt voor de bedrijfsauto?
De kosten van een kleine beurt kunnen variëren afhankelijk van de garage en het type bedrijfsauto. Gemiddeld liggen de kosten van een kleine beurt tussen de €100,- en €150,-. Deze kosten kunnen oplopen als er onderdelen vervangen moeten worden omdat deze versleten zijn.
Meer weten?
Wilt u meer weten, of wilt u uw bestelwagen verkopen aan een opkoper zoals Koopmijnbus.nl en vraagt u zich af of dit wel kan, aangezien de auto een grote of kleine onderhoudsbeurt nodig heeft? Neem gerust contact op voor meer informatie en een antwoord op uw vraag, of doe meteen de geheel vrijblijvende kentekencheck. Vervolgens sturen we zo snel mogelijk een scherpe offerte toe. Wat kunnen we voor u betekenen?