Home » De BPM-regels voor grijs kenteken voertuigen

De BPM-regels voor grijs kenteken voertuigen

In Nederland zijn er specifieke regels rondom de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) voor voertuigen met een grijs kenteken. Deze regels zijn niet alleen belangrijk voor ondernemers, maar ook voor particulieren die overwegen een dergelijk voertuig aan te schaffen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste onderdelen van deze regelgeving èn geven we een aantal tips waar u hopelijk mee verder kunt.

Wat is een voertuig met een grijs kenteken?

We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt wat een voertuig met een grijs kenteken precies is. Een voertuig met een grijs kenteken is een voertuig dat bij de belastingdienst bekend staat als een bestelauto. Dit kenteken kunt u aanvragen als u ondernemer bent. Voor veel ondernemers en ZZP’ers kan het aantrekkelijk zijn om dit kenteken aan te vragen, dit kenteken biedt namelijk aantrekkelijke financiële voordelen. Er zit echter wel een addertje onder het gras. U moet namelijk aan strikte eisen van de Belastingdienst voldoen. We vertellen meer over deze strikte voorwaarden.

Grijs kenteken voorwaarden

Voertuigen met een grijs kenteken moeten voldoen aan specifieke voorwaarden om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen. Deze voertuigen worden doorgaans gebruikt voor bedrijfsdoeleinden en moeten voldoen aan eisen zoals een maximale gewichtscapaciteit en een minimale laadruimte. Alleen ondernemers en gehandicapten kunnen profiteren van de voordelen, zoals geen BPM en lagere wegenbelasting.

Regels BMP

Sinds 1 juli 2005 zijn de regels rondom BPM en grijs kenteken voertuigen veranderd. Voordat deze wijzigingen werden doorgevoerd, konden zowel ondernemers als particulieren profiteren van de belastingvoordelen van een grijs kenteken. Nu zijn deze voordelen alleen nog van toepassing voor ondernemers en gehandicapten. Particulieren die een grijs kenteken voertuig aanschaffen, moeten nu BPM betalen en een hogere wegenbelasting, waardoor deze optie minder aantrekkelijk is. Er gelden andere regels wanneer er sprake is van een elektrisch voertuig.

BPM bij verkoop

Wanneer u een bedrijfswagen met een grijs kenteken wilt verkopen, moet u rekening houden met een aantal belangrijke regels. Voor ondernemers geldt dat zij een bestelauto zonder BPM kunnen verkopen aan een andere ondernemer, mits beide partijen een verzoek tot vrijstelling van BPM indienen bij de Belastingdienst. Als de verkoop plaatsvindt na vijf jaar, kan de bestelauto ook zonder BPM aan een particulier worden verkocht. Dit kan de waarde van het voertuig aanzienlijk verhogen.

Tips voor ondernemers

Bent u ondernemer? In dat geval hebben we een aantal tips:

  • Verkoop na vijf jaar: Ondernemers kunnen een grijs kenteken voertuig na vijf jaar zonder BPM aan een particulier verkopen, waardoor de restwaarde hoger wordt.
  • Samenwerking bij verkoop: Bij verkoop aan een andere ondernemer moet u gezamenlijk een BPM-vrijstellingsverzoek indienen bij de Belastingdienst.
  • Geen BPM-teruggave: Let op dat er geen BPM-teruggave is bij de aankoop van een gebruikt grijs kenteken voertuig van een particulier.
  • Lagere bijtelling: Voertuigen aangeschaft voor 1 juli 2005 hebben een lagere bijtelling, wat voordelig kan zijn voor het privégebruik van de bestelauto.
  • Ombouw naar camper: Het kan financieel voordelig zijn om een grijs kenteken voertuig om te bouwen naar een camper, ondanks de mogelijke BPM-kosten voor de ombouw.

Bijtelling voor bestelauto’s

Net als bij personenauto’s geldt voor het privégebruik van bestelauto’s een bijtellingsregeling. Na de wijzigingen in 2005 is deze bijtelling gebaseerd op de cataloguswaarde inclusief BTW en BPM. Dit zorgt in veel gevallen voor hogere bijtelling voor werknemers die een bestelauto van de zaak rijden.

Hoeveel BPM zit er op een grijs kenteken?

Per januari 2025 verandert de regelgeving omtrent de BPM. De vrijstelling die u als ondernemer kunt krijgen, vervalt. Vanaf die datum moet u ook bij de aankoop van een nieuwe bedrijfswagen BPM betalen. Schaft u een uitstootvrij voertuig aan, zoals een elektrische bedrijfswagen? In dat geval hoeft u bij de aanschaf van een bedrijfswagen geen BPM te betalen. De BPM voor grijze kentekens wordt €66,91 per gram CO2.

Wilt u meer weten over de regels?

Heeft u een vraag over de BMP-regels met betrekking tot bijvoorbeeld een bestelwagen met een grijs kenteken? Neem gerust contact op met Koopmijnbus door te bellen naar of een WhatsApp bericht te sturen naar , vervolgens komen we zo snel mogelijk bij u terug met een antwoord op uw vraag. Misschien bent u wel benieuwd naar wat deze bestelwagen nog oplevert? Neem gerust contact op voor meer informatie door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier, of vul de geheel vrijblijvende kentekencheck in. We doen binnen 24 uur een scherp voorstel.

Gratis kenteken check